In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de jonge psycholoog en medisch antropoloog Roland Toro Araneda, geboren en getogen in Chilli, gevraagd om daar in een gesloten psychiatrische kliniek een project te doen met de patiënten.

Omdat hij vond dat ze zo strak en star in hun lijf zaten en er zo weinig leven meer in zat besloot hij iets te gaan proberen met beweging en muziek.

Het eerste dat hij probeerde was de patiënten die rustgevende medicijnen kregen (tranquillizers) van hun medicijnen afhalen en die vervangen voor rustige, vredige muziek.

Toen hij de volgende ochtend terug kwam waren de verplegers in alle staten, de hele nacht hadden de patiënten rond gespookt, de ziekte beelden waren zwaar verergerd en niemand in de kliniek had een oog dicht gedaan.

Toen hij tegen het personeel vertelde dat dit hem juist erg blij maakte reageerde ze boos en niet begrijpend. Hij legde uit, ik ben in ieder geval tot ze doorgedrongen, er zit weer leven in, rustige, vredige muziek werkt blijkbaar niet, maar het is een eerste stap, nu gaan we het tegenovergestelde proberen.

Hij kreeg nog één kans en dit keer gebruikte hij euforische, ritmische muziek in plaats van de tranquillizers en dat had een veel beter effect, een groot deel van de patiënten kon met een regelmatig ritme in hun leven en regelmatig dansen op/luisteren naar blije, euforische, ritmische muziek toe met een flinke verlaging van de dosis medicijnen.

Zo was Biodanza geboren, Rolando Toro heeft zijn ideeën verder uitgewerkt, veel meer testen gedaan en op een geven moment bedacht dat het voor ‘normale mensen’ eigenlijk ook heel goed zou zijn de door hem ontwikkelde methode te gaan gebruiken.

Door regelmatig Biodanza te doen worden veel mensen gelukkiger in hun dagelijks leven.

Op 16 februari 2010 is Rolando Toro op 86 jarige leeftijd overleden, maar Biodanza is al zo lang het bestaat een ontwikkelend en levend systeem geweest, steeds wordt het geüpdate, er veranderen dingen, het blijft stromen, na zijn dood zijn er genoeg enthousiastelingen, mensen die al tientallen jaren met hem werken, familieleden en andere sympathisanten die samen het stokje van hem hebben overgenomen, om zijn droom te verwezenlijken;

De hele wereld laten dansen!

Wil je Biodanza komen ervaren?

Meld je aan voor een Instroomles